Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa bez spodu
Nagrzać piekarnik do 180st. Natrzeć formę masłem, a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Połamać czekoladę w kawałki i rozpuścić wraz z masłem w rondelku, wstawionym do większego naczynia z gorącą woda. Ubić jaja, cukier i sól mikserem aż powstanie masa. Połączyć ze soba obie masy i ostroznie wymieszać ręcznie dużą trzepaczką do piany. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku 20min. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i ostrożnie oderwać od spodu papier do pieczenia. Pokroić tartę na wąskie kawałki i każdy z nich dekorować miechunką. Można posypać talerz do podawania cukrem pudrem i kakao a dopiero na tym położyć ciasto