Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowo - limonkowa z bitą śmietaną i borówkami.
Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy ją ciastem.
Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i układamy na nie papier do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta.
Składniki na masę cytrynowo - limonkową:
5 jajek
130 g cukru
200 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
otarta skórka z półtorej cytryny i połowy limonki
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i połowy limonki( razem ma być 150 ml)
Mieszamy to wszystko razem do połączenia się składników i wylewamy na podpieczony spód tarty. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Masa musi być ścięta.
Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
400 ml śmietany ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dekorujemy nią ciasto i układamy borówki.
Życzę smacznego!