Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa – bezglutenowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

masło lub margaryna 100 g
cukier 100 g
mąka kukurydziana 80 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jajko 2 szt
skórka cytrynowa 2 łyzki

DODATKOWO

cukier puder 80 g
sok z cytryny 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa – bezglutenowa

CIASTO:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.

Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową.

Dokładnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.

Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! )



DODATKOWO:

Sok z cytryn gotujemy.

Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.

Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.

Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.

Zajadamy!

Smacznego!

PS. tarta jest mokra , dzięki zalaniu na koniec lukrem cytrynowym.

Jeśli chcecie/wolicie , by była bardziej suchym ciastem , niż formą deseru użyjcie połowę mniej lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 31.05.2014 19:38
pychota!!!!!
Barbara/zuza22_85 31.05.2014 19:08
prosta i smaczna
wwwiolka 31.05.2014 18:43
Bardzo fajny przepis.
everay 31.05.2014 18:20
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak