Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa – bezglutenowa
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.
Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową.
Dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.
Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! )
DODATKOWO:
Sok z cytryn gotujemy.
Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.
Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.
Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.
Zajadamy!
Smacznego!
PS. tarta jest mokra , dzięki zalaniu na koniec lukrem cytrynowym.
Jeśli chcecie/wolicie , by była bardziej suchym ciastem , niż formą deseru użyjcie połowę mniej lukru.