Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa bez cukru i masła!
Przygotuj miskę do której wsyp odmierzoną mąkę, wlej jogurt naturalny oraz dodaj stewię. Wymieszaj aż uzyskasz nie klejące się ciasto, uformuj z niego kulę i odstaw z miską do lodówki na 30minut.
Sposób przygotowania masy górnej:
Przygotuj rondel do którego wlej mleko ze stewią (2 łyżki), zagotuj. Przygotuj miseczkę do której wlej trzy żółtka jaj i odmierzone 25g mąki ziemniaczanej, wymieszaj aż się połączy i dodaj do rondla z gorącym mlekiem, zagotuj i odstaw z ognia. Przygotuj miseczkę, jakiś wyciskacz do owoców, przekrój obie cytryny i wyciśnij z nich sok (bez pestek), przygotuj również tartkę i zetrzyj żółtą skórkę cytryn do miseczki. Naszą cytrynę ze startymi skórkami dodaj również do rondla z mlekiem, stewią, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wymieszaj do połączenia. Przygotuj kolejną miseczkę do której wlej nasze 3 białka jaj (tutaj możesz dodać słodzik o którym wspomniałem w "opcjonalnych") i ubij na sztywną pianę. Po ubiciu dodaj do naszego rondla i delikatnie wszystko razem wymieszaj (w tym momencie możesz dodać swoje białko). Jeśli uznasz, że konsystencja jest prawidłowa (musi być średnio gęsta/gęsta) to odstaw rondel na chwilkę.
Przygotuj formę w której będziesz piekł naszą tartę, wyłóż spód papierem (w kształcie koła). Wyciągnij nasze ciasto z lodówki i wyłóż je na formie idealnie z brzegami formy. Wstaw do piekarnika nastawionego na 170stopni i podpiecz do jasno brązowego koloru przez 10-15minut (ciasto powinno zrobić się chrupkie)
Po podpieczeniu wyciągnij naszą formę z piekarnika z podpieczonym spodem i wlej na nie całą przygotowaną wcześniej masę z rondla, u mnie starczyło po same brzegi (widoczne na zdjęciach). Wstaw ponownie całą formę z masą górną do piekarnika, ustaw piekarnik na 150stopni i piecz również przez 10-15 minut, możesz w między czasie sprawdzać jakimś patyczkiem konsystencję masy (wbijając w różne części masy górnej, jeśli na patyczku nie będzie zbyt mokrej masy, to można wyjąć naszą tartę - chyba że uznasz, że wolisz podpiec trochę jeszcze spód czy górę tarty to zostaw na kilka minut).