Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta budyniowa ze śliwkami i figami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
śliwki węgierki
figi
budyń śmietankowy
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta budyniowa ze śliwkami i figami

kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

nadzienie:
1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
śliwki węgierki ok 12 szt
3 figi

Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę.Piec jeszcze 30 minut na 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 05.01.2014 12:47
super jest ta tarta
Jastinka 17.10.2013 13:09
prosty i smaczny deser
Alex_M 04.10.2013 10:53
podoba mi się :)
Jastinka 03.10.2013 12:54
pyszne ciasto
ONY_za_kare 02.10.2013 16:23
pyszna tarta!
Mniam 01.10.2013 16:40
Musi być pyszna!
Beatris 01.10.2013 07:28
Kawałeczek z chęcią bym zjadła.
caralajna 01.10.2013 07:28
pyszne ciasto
stokrotka 30.09.2013 22:49
lubię takie ciacha
marinia 30.09.2013 22:44
taka tarta musi być pycha!
elficzna 30.09.2013 22:20
z figami musi być pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak