Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kruche ciasto
-
śliwki węgierki
-
figi
-
budyń śmietankowy
-
mleko
Sposób przygotowania
250 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
nadzienie:
1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
śliwki węgierki ok 12 szt
3 figi
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę.Piec jeszcze 30 minut na 180 C.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)