Tarta budyniowa ze śliwkami i figami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruche ciasto

  • śliwki węgierki

  • figi

  • budyń śmietankowy

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

nadzienie:
1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
śliwki węgierki ok 12 szt
3 figi

Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę.Piec jeszcze 30 minut na 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 05.01.2014 12:47
super jest ta tarta
Jastinka 17.10.2013 13:09
prosty i smaczny deser
Alex_M 04.10.2013 10:53
podoba mi się :)
Jastinka 03.10.2013 12:54
pyszne ciasto
ONY_za_kare 02.10.2013 16:23
pyszna tarta!
Mniam 01.10.2013 16:40
Musi być pyszna!
Beatris 01.10.2013 07:28
Kawałeczek z chęcią bym zjadła.
caralajna 01.10.2013 07:28
pyszne ciasto
stokrotka 30.09.2013 22:49
lubię takie ciacha
marinia 30.09.2013 22:44
taka tarta musi być pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat