Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta budyniowa z porzeczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lato to pora na owoce sezonowe. W tym czasie u mnie królują tarty. na przykład pyszna tarta z budyniowa z porzeczkami.

Składniki:

Na tartę:

mąka 300 g
cukier 100 g
masło 200 g
cukier wanilinowy 1 szt.
mleko 2 szklanki
budynie śmietnkowe 2 szt.
czerwona porzeczka 5 gałązki
cukier puder do posypania 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta budyniowa z porzeczkami

Z mąki masła,cukru i cukru wanilinowego zagnieść ciasto kruche. Zawinąć w folię i schłodzić. W tym czasie przygotować budyń. 2 opakowania budyniu ugotować w 2 szklankach mleka. Schłodzone ciasto rozwałkować -zostawiając troszkę na kruszonkę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty, wyklejając także boki. Na ciasto wyłożyć budyń -ciepły. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40min w temp. 180st.

Po upieczeniu ułożyć na wierzchu gałązki porzeczek i posypać cukrem pudrem.
Do tarty możemy wykorzystać inne owoce sezonowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak