Tarta brulee z marakują Tomasza Dekera

Tarta brulee z marakują Tomasza Dekera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    130 g
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    80 g
  • cukier

    20 g

Miąższ z marakui

  • żółtka

    6 szt.
  • cukier

    80 g
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • puree z marakui

    100 g
  • marakuja

    4 szt.
  • cukier puder

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomasz Deker poleca:
Ciasto kruche zagnieść w malakserze. Po schłodzeniu przełożyć do formy i piec w temp. 190°C aż do uzyskania złocistego koloru.
Delikatnie podbić żółtka z cukrem. Następnie dodać podgrzaną śmietanę z puree z marakui i całość powoli podgrzewać do momentu, aż krem zacznie gęstnieć. Wówczas dodać miąższ z marakui.
Wymieszać i przelać do tart. Zapiekać w temp. 170°C przez ok. 15 min. Po wyjęciu z pieca i przechłodzeniu tartę posypać cukrem pudrem. Całość karmelizować za pomocą palnika gazowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiktoria29

23.09.2015 20:45
aż mi ślinka pociekła na myśl o smaku tej tarty

RenataZ-et

15.05.2015 20:50
wygląda przepięknie :)

Kolorowa

15.05.2015 17:15
Bardzo podoba mi się dodatek marakui. Z wielką chęcią wykorzystam ten przepis.

cooked

15.05.2015 16:54
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat