Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 szt
  • ser żółty

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • przyprawa do kurczaka

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
Przygotowujemy pierś kurczęcą:
Myjemy, osuszamy, drobno kroimy i zasypujemy ulubioną mieszanką przyprawy do kurczaka lub drobiu. Zostawiamy to w chłodnym miejscu na ok 2 godz.
Później będziemy go podsmażać na odrobinie tłuszczu.
Krok 2 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
W czasie gdy kurczak będzie leżakował z przyprawą przygotowujemy brokuła, którego myjemy, osuszamy i gotujemy na pół czasu w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu rozdrabniamy (wystarczy tylko porozcinać różyczki).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem.
Kurczaka podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy kurczak będzie prawie gotowy (po ok 5 min, gdy zetnie się już białko), dodajemy
Krok 3 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
Łączymy śmietanę z musztardą, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy kurczak będzie prawie gotowy (po ok 5 min, gdy zetnie się już białko), dodajemy brokuła. Wszystko trzymamy na patelni na bardzo małym ogniu. Dodajemy musztardę ze śmietaną.
Krok 4 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, tymiankiem i gałką muszkatołową.
Ilość przypraw zależy od uznania. Ja stosuje najwięcej gałki i pieprzu czarnego. Pamiętajmy, że do masy dodana jest już musztarda, więc danie jest już lekko dosmaczone.
Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy jest dobrze doprawione.
Krok 5 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
Gdy smak będzie nam odpowiadał, wyłączamy gaz i dodajemy ser żółty. Wszystko mieszamy.
Korzystałam z sera gołda. Ilość generalnie zależy od uznania. Na podaną ilość mięsa i brokuła miałam ok 1 szklanki żółtego startego sera.
Krok 6 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem i wylewamy całą masę. Układamy ją równomiernie.
Krok 7 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
Opcjonalnie możemy posypać startym żółtym serem.
Krok 8 - Tarta brokułowo - kurczakowa na cieście francuskim foto
Wkładamy do piekarnika na ok 30 min w temp ok 180 stopni.
Podajemy na ciepło.
kate.500
Do przepisu użyłam musztardy sarepskiej, ale możemy np. skorzystać z francuskiej lub dijon gdy lubimy bardziej wyraziste smaki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 17.04.2016 13:45
wyglada na smaczną
Margo1 08.05.2015 11:30
Wyglada na apetyczną
gosia56 07.11.2014 17:46
na pewno smaczne;)
adelajda 09.07.2014 08:06
szybko i smacznie
Bernadeta1 12.05.2014 11:59
bardzo smaczne jedzonko
Kejti 11.05.2014 09:41
Uwielbiam taką ,poproszę kawałeczek :-)
Krystyna32 07.05.2014 07:02
pyszna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat