Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym to doskonałe danie na zimno lub na ciepło. Jeśli masz ochotę zjeść na zimno - nie rób sosu śmietanowego. On będzie idealny do wersji obiadowej - na ciepło. Makaron (penne, tagliatelle) z tuńczykiem to znakomita propozycja na lunch, obiad lub kolację.
Ten makaron zazwyczaj jem na zimno, gdyż smak ciepłego tuńczyka nie przypadł mi do gustu.
1. Makaron gotuję al dente, odstawiam do wystygnięcia.
2. Rozgrzewam patelnię, następnie 6 łyżek oliwy, dodaję posiekaną cebulę i chwilę smażę, do momentu aż się zeszkli, następnie dodaję kapary i jeszcze chwilę smażę.
3. Odsączam tuńczyka, dodaję do niego majonez i posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Tuńczyka mieszam ze śmietanką, następnie dodaję cebulę i kapary, które już zdążyły ostygnąć. Wymieszany sos łączę z makaronem, posypuję parmezanem.
4. Makaron można jeść także na ciepło - wtedy do zeszklonej cebulki i kaparów można dodać tuńczyka i śmietankę, chwilę podgrzewać i dodać makaron.