Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    250 g
  • krewetki

    20 szt
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 szt
  • czosnek

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • por

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    2 łyzki
  • bulion warzywny

    1 szkl
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka pora – przesmażamy.

Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę , a następnie cały czas mieszając smażymy ok. 3 minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ).

Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy.

Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku.

Podajemy gorące z przygotowanym makaronem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 08.08.2014 23:34
to coś dla mnie:)
Christopher 08.08.2014 20:29
Pyszne danie.
Joannasz3190 08.08.2014 20:19
Pyszności :)
molanka 08.08.2014 16:52
bardzo smakowite
Ania84 08.08.2014 15:48
apetyczne danie, skosztowałabym choć nie przepadam za krewetkami :)
gosia1988 08.08.2014 15:12
pyszne danie na obiad
Kuchenka 08.08.2014 14:30
apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat