Tagliatelle z krewetkami i masełkiem pistacjowym

Tagliatelle z krewetkami i masełkiem pistacjowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    250 gram
  • masło

    200 gram
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cebula

    2 szt
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • orzechy pistacjowe

    150 gram
  • papryczka chili

    1 szt
  • krewetki świeże

    300 gram
  • pomidorki koktajlowe

    200 gram
  • imbir

    40 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pistacje rozdrabniamy blenderem. Pietruszkę i imbir drobno siekamy.
2. Przygotowujemy masełko pistacjowe: mieszamy 50 g masła z 3 łyżkami pietruszki, połową posiekanego imbiru oraz z ok. 100 g rozdrobnionych pistacji.
3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na pozostałym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy pozostałą pietruszkę i pistacje (pozostawiając trochę do dekoracji) oraz imbir. Smażymy około minuty, cały czas mieszając. Następnie dodajemy krewetki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
4. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
5. Na talerzach układamy gorący makaron, na nim układamy kolejno masełko pistacjowe, krewetki oraz sos, w którym były one smażone. Ozdabiamy posiekaną natką pietruszki i rozdrobnionymi pistacjami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara13

15.03.2017 22:00
chętnie pozwałabym jeden taki talerzyk

Iwusia

15.03.2017 21:46
poproszę takie dnie :)

ilka01

15.03.2017 16:28
pyszności :)

Wiktoria29

15.03.2017 15:53
zjadłabym.....

Grazyna0211

15.03.2017 15:23
smakowite danie

AZgotuj

15.03.2017 13:30
na takie danie długo nie trzeba mnie namawiać:)

IZABELA29

15.03.2017 13:14
Wow pyszne danie

ania2610

15.03.2017 12:01
przepyszne danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat