Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z krewetkami i masełkiem pistacjowym
2. Przygotowujemy masełko pistacjowe: mieszamy 50 g masła z 3 łyżkami pietruszki, połową posiekanego imbiru oraz z ok. 100 g rozdrobnionych pistacji.
3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na pozostałym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy pozostałą pietruszkę i pistacje (pozostawiając trochę do dekoracji) oraz imbir. Smażymy około minuty, cały czas mieszając. Następnie dodajemy krewetki oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
4. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
5. Na talerzach układamy gorący makaron, na nim układamy kolejno masełko pistacjowe, krewetki oraz sos, w którym były one smażone. Ozdabiamy posiekaną natką pietruszki i rozdrobnionymi pistacjami.