Tagiatelle naleśnikowe z karmelizowaną nektarynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

  • jajka

    2
  • mąka pełnoziarnista

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • jogurt naturalny

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • pozostale

  • nektarynka

    3 sztuki
  • sok z jednej cytryny

  • cukier

    1 łyzka
  • twaróg

    200 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tagiatelle naleśnikowe z karmelizowaną nektarynką foto
NALEŚNIKI: Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy cukier, sól, 0,5 szklanki mleka, olej, mąkę, dokładnie mieszamy, następnie dolewamy mleka tak aby uzyskać konsystencję śmietany. Naleśniki smażymy bez tłuszczu. Gotowe zwijamy i kroimy na 1 cm paski (jak makaron).
MASA SEROWA: Widelcem dokładnie rozgniatamy twaróg z cukrem i jogurtem.
Krok 2 - Tagiatelle naleśnikowe z karmelizowaną nektarynką foto
NEKTARYNKI: Na patelni podgrzewamy cukier , nie mieszamy, jak zacznie się topić wlewamy sok z cytryny i mieszamy do rozpuszczenia karmelu. Do gotowego sosu układamy pokrojone w ćwiartki lub ósemki nektarynki i dusimy ok 3-4 minut.
Krok 3 - Tagiatelle naleśnikowe z karmelizowaną nektarynką foto
Na talerzu na dno nakładamy po łyżce masy serowej, następnie układamy makaron naleśnikowy a na górę kawałki nektarynki, polewamy odrobiną powstałego sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 07.10.2015 19:37
bardzo pomysłowe
aisoglam 06.08.2013 23:46
Fajna propozycja :)
marianp20 06.08.2013 21:20
super przepis
cukiereczek 06.08.2013 19:57
bardzo pomysłowe
Monika10 06.08.2013 18:20
super musze też zrobić napewno pyszne
patryska76 06.08.2013 18:12
Wygląda apetycznie! ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat