Tabbouleh, sałatka libańska.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kuskus

    15 dag
  • bulion warzywny

  • pietruszka zielona

  • mięta liście

  • cebula

    1 szt
  • pomidory

    2 szt
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • sól, pieprz

  • kumin

  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tabbouleh (tabule) to orzeźwiająca sałatka w arabskim stylu, bardzo dobra w czasie gorącego lata, albo po gorącej zabawie karnawałowej. Przepisów jest wiele, inwencja twórcza prawie nieograniczona, ale podstawą jest zielona pietruszka, mięta i cytryna. Kasza couscous (kuskus) lub boulgour (bulgur) jest tu właściwie dodatkiem. Myślę, że tabbouleh jest wspaniałą inspiracją do stworzenia swojej sałatki w stylu arabskim. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Sałatka jest łatwa do wykonania ,jeżeli mamy zioła, warzywa i kuskus.
Kuskus zalać bulionem, aby napęczniał i ochłodzić. Polać oliwką i sokiem cytrynowym.
Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i oczyścić z nasion.
Zioła pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać cumin sól i pieprz do smaku.
Sałatkę podawać ochłodzoną.
Jak mam ogórki świeże, paprykę czy seler naciowy to też dodaję do tej mieszaniny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 24.01.2016 21:20
pyszne zestawienie! Kumin- ciekawa przyprawa do tej sałatki.
norweska20 27.09.2015 00:25
smakowite zestawienie
AnielskaSlodycz 19.02.2014 16:00
bardzo mi się podoba smacznie wygląda
Maria 70 07.10.2013 23:58
Uwielbiam wszystkie składniki tabbouleh ,a szczególnie miętę z pietruszką.
patryska76 07.10.2013 19:47
Wygląda zniewalająco ;-)
Barbara13 07.10.2013 19:37
bardzo lubię taką sałatkę
kasienka23 07.10.2013 19:14
wygląda apetycznie!
2milutka 07.10.2013 18:20
robię taką smaczna:)
Jusiaa 07.10.2013 18:03
apetyczna ta sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat