Szyszunie z karmelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż preparowany

    60 g
  • krówki

    200 g
  • masło

    0,5 kostki
  • czekolada mleczna

    0,5 tabliczki
  • kakao

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szyszunie z karmelem foto
W garnuszku roztapiam masło wraz z czekoladą. Gdy połączą się w masę dodaje krówki i kakao i gotuję tak długo aż wszystko się rozpuści i połączy w gładką masę - cały czas mieszam aby sie nie przypaliło.
Krok 2 - Szyszunie z karmelem foto
Gotową masę przelewam do miski i dosypuję ryż. Wszystko mieszam dość intensywnie aż ryż połączy się z masą. Gdy całość lekko podstygnie oddzielam łyżką porcyjki i ręką ugniatam szyszki. Trzeba to robić dość szybko bo gdy masa wystygnie za bardzo to zrobi się zbyt twarda i będzie ciężko cokolwiek z niej uformowac.
Krok 3 - Szyszunie z karmelem foto
Szyszki można zjadać od razu ale mi smakują najlepiej dopiero następnego dnia (ot takie tam babskie kaprysy) smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 20.04.2013 19:51
moglbym jesc caly czas
Poison1988 30.10.2012 17:55
świetne te szyszunie i jak prosto się je robi :)
Stenka 23.08.2012 14:59
aż ślinka cieknie
1j1o1l1a1 15.08.2012 17:39
zapewne pyszne, ale ja skladniki mogłabym zjeść i każde z osobna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat