Szyszunie z karmelem

Szyszunie z karmelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż preparowany

    60 g
  • krówki

    200 g
  • masło

    0,5 kostki
  • czekolada mleczna

    0,5 tabliczki
  • kakao

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szyszunie z karmelem

Kroki postępowania

Krok 1 - Szyszunie z karmelem foto
W garnuszku roztapiam masło wraz z czekoladą. Gdy połączą się w masę dodaje krówki i kakao i gotuję tak długo aż wszystko się rozpuści i połączy w gładką masę - cały czas mieszam aby sie nie przypaliło.
Krok 2 - Szyszunie z karmelem foto
Gotową masę przelewam do miski i dosypuję ryż. Wszystko mieszam dość intensywnie aż ryż połączy się z masą. Gdy całość lekko podstygnie oddzielam łyżką porcyjki i ręką ugniatam szyszki. Trzeba to robić dość szybko bo gdy masa wystygnie za bardzo to zrobi się zbyt twarda i będzie ciężko cokolwiek z niej uformowac.
Krok 3 - Szyszunie z karmelem foto
Szyszki można zjadać od razu ale mi smakują najlepiej dopiero następnego dnia (ot takie tam babskie kaprysy) smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

artur7 20.04.2013 19:51
moglbym jesc caly czas
Poison1988 30.10.2012 17:55
świetne te szyszunie i jak prosto się je robi :)
Stenka 23.08.2012 14:59
aż ślinka cieknie
1j1o1l1a1 15.08.2012 17:39
zapewne pyszne, ale ja skladniki mogłabym zjeść i każde z osobna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat