Szyszki z rumem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż preparowany

    20 dag
  • masło

    10 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • rum

    20 ml
  • krówki

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szyszki z rumem foto
Do wysokiego garnka wkładamy pokruszone krówki i stapiamy na małym ogniu, po chwili dodajemy masło cały czas mieszając stapiamy razem na wolnym ogniu.
Krok 2 - Szyszki z rumem foto
Następnie do roztopiającej się masy krówkowej dodajemy 2 łyżki kakao o 20 ml rumu. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkiech składników.
Krok 3 - Szyszki z rumem foto
Gdy wszystkie sładniki się połączą i powstanie jednorodna masa dosypujemy ryż preparowany. Delikatnie mieszamy aż do chwili gdy masa dokładnie połączy się z ryżem. Po ok 10 minutach gdy ryż delikatnie przestygnie można przystąpić do formowania szyszek.
SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 10.07.2014 17:12
powrót do dzieciństwa, oczywiście bez rumu, dawno nie jadłam :-(
gacopierz23 17.06.2014 21:33
dobre szyszeczki
Alex_M 08.07.2013 12:58
super deser!
Halina14 20.06.2013 09:38
smaczne to
Ewelina38 13.06.2013 09:22
wyśmienicie wyglądają, a ryż preparowany to był dla mnie szał w dzieciństwie i do tej pory lubię go podjadać :)
Kulinarna Ja 12.06.2013 20:13
mmm brzmi bosko!
eMMe 11.06.2013 16:30
Samo najlepsze:))
Anna133 11.06.2013 16:06
dawno nie orbiłam
Monika-twin 11.06.2013 15:30
z rumem tez nie jadłam, ale bym sobie zjadła ten przysmak
bogusia19 11.06.2013 15:08
uwielbiam szyszeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat