Szynka z szynkowara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1,2 kg
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3-4 sztuki
  • sól peklowa

    22 gramy
  • woda

    20 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka z szynkowara foto
Mięso pokroić w kostkę ok. 1x1cm. Dodać pieprz, majeranek, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i odrobinę wody.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Szynka z szynkowara foto
Włożyć do szynkowara, docisnąć wieczkiem i zakręcić. Pozostawić na 48 godzin w lodówce.
Krok 3 - Szynka z szynkowara foto
Parzyć dwie godziny w ok. 80stopniach. Po dwóch godzinach włożyć do zimnej wody i pozostawić na kilkanaście godzin do dokładnego wystygnięcia.
Wyjąc z szynkowara i kroić na kanapki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 12.04.2016 11:50
pycha,chyba kupię sobie szynkowar ;-)
RenataZ-et 12.04.2016 11:12
świetna, domowa wędlinka
mirosława4 12.04.2016 10:29
apetyczna szyneczka
Habibi 12.04.2016 09:51
fajna szyneczka :)
Motorek 12.04.2016 09:50
bardzo dobra
Madzai 12.04.2016 09:20
Efektownie wygląda :)
Ela427 12.04.2016 09:08
pyszna domowa
Betka 12.04.2016 00:05
ooo coś fajnego ;)
Urszula Świeca 11.04.2016 22:45
Wspaniała wędlinka.))
agnieszka214 11.04.2016 22:33
Już mi slinka cieknie na tak pyszne miesko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat