Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z szynkowara

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z łopatki 1,5 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 dag
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
świeży majeranek
czosnek kilka ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z szynkowara

Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, mięso delikatnie zwinąć jak roladę.
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso.
Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.04.2013 07:51
W życiu bym nie pomyślała, żeby takie zapakować ;) Tzn myślałam, żeby poszukać właśnie tych wodeczków, ale w mniejszym rozmiarze, bo mam duże, ale nie wpadłam na to, aby taki worek np zawinąć po boku, żeby zrobił się mniejszy ;) Do mojego szynkowaru miałam takie fajne grube woreczki, które się idealnie układały... Chyba popróbuję też z rękawem do pieczenia... Dzięki za inspirację :)
iziona 26.04.2013 20:43
Habibi Cuisine ja używam zwykłych woreczków takich do pieczenia w piekarniku.
Habibi 26.04.2013 20:21
A znasz miejsce, gdzie można dokupić woreczki? Mój szynkowar ma już kilka lat i niestety po tym, jak skończył się zapas woreczków, stoi i czeka na lepsze czasy ;)
Sroczka 25.04.2013 22:44
Bardzo apetyczna. Doskonała na kanapki.
migotka28 25.04.2013 21:07
zdrowa i apetyczna szyneczka
danusia19671 25.04.2013 18:15
Ślicznie wyszła ci ta szyneczka, taka różowiutka
reniatka 25.04.2013 17:25
świetny domowy wyrób
Rossie 25.04.2013 16:44
lubię takie wędlinki, najlepsze.
kuklik 25.04.2013 16:12
apetycznie wygląda
Megg 25.04.2013 16:12
wygląda bardzo bardzo smacznie!!!
adelajda 25.04.2013 15:36
ja w szybkowarze robię najczęściej golonki
Paolcia 25.04.2013 14:55
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak