Szynka z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z łopatki

    1,5 kg
  • sól peklowa

    2 dag
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • świeży majeranek

  • czosnek

    kilka ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, mięso delikatnie zwinąć jak roladę.
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso.
Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 27.04.2013 07:51
W życiu bym nie pomyślała, żeby takie zapakować ;) Tzn myślałam, żeby poszukać właśnie tych wodeczków, ale w mniejszym rozmiarze, bo mam duże, ale nie wpadłam na to, aby taki worek np zawinąć po boku, żeby zrobił się mniejszy ;) Do mojego szynkowaru miałam takie fajne grube woreczki, które się idealnie układały... Chyba popróbuję też z rękawem do pieczenia... Dzięki za inspirację :)
iziona 26.04.2013 20:43
Habibi Cuisine ja używam zwykłych woreczków takich do pieczenia w piekarniku.
Habibi 26.04.2013 20:21
A znasz miejsce, gdzie można dokupić woreczki? Mój szynkowar ma już kilka lat i niestety po tym, jak skończył się zapas woreczków, stoi i czeka na lepsze czasy ;)
Sroczka 25.04.2013 22:44
Bardzo apetyczna. Doskonała na kanapki.
migotka28 25.04.2013 21:07
zdrowa i apetyczna szyneczka
danusia19671 25.04.2013 18:15
Ślicznie wyszła ci ta szyneczka, taka różowiutka
reniatka 25.04.2013 17:25
świetny domowy wyrób
Rossie 25.04.2013 16:44
lubię takie wędlinki, najlepsze.
kuklik 25.04.2013 16:12
apetycznie wygląda
Megg 25.04.2013 16:12
wygląda bardzo bardzo smacznie!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat