Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wieprzowa curry w piwie imbirowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
ocet 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
cebula 2 sztuki
marchew 3 sztuki
sól
Przyprawa curry orientalna Prymat
Goździki całe Prymat
piwo imbirowe 0,5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa curry w piwie imbirowym

Marchew i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, zalej je w garnku wodą z dodatkiem łyżki octu, liścia laurowego, soli i curry. Zagotuj i gotuj około 2 min. Lekko ostudź i zalej mięso wywarem. Mięso przykryj i odstaw w zalewie na około 1 godzinę.
Wyciągnij mięso, nasmaruj paprykami ostrą i słodką, posyp curry, pieprzem i solą, powbijaj goździki. Wsadź mięso do brytfanny, nalej trochę wywaru i poukładaj po bokach marchew i cebulę. Piecz w 200 stopniach przez 20 min pod przykryciem. Następnie zmniejsz do 150 stopni i piecz przez jakieś 80min co chwilę podlewając delikatnie piwem. Pod koniec posyp bułką tartą zmieszaną z przyprawą do kurczaka i piecz jeszcze chwilkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 18.12.2012 16:34
pyszne danie
pacpaw 11.10.2012 21:34
ciekawe zestawienie smaków. z chęcią bym posmakował
MagdaXXX 04.10.2012 20:11
ależ to musi być pyszne!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak