SZYNKA WĘDZONA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa surowa

  • woda

  • sól peklowa

  • czosnek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z zimnej wody i soli peklowej przygotować solankę na jajko(gdy jajko wypłynie na wierzch solanka jest odpowiednia).Zalewę nabieramy w strzykawkę z igła i szprycujemy mięso.Czynność powtarzamy kilka razy w zależności od wielkości mięsa.Następnie szynkę kładziemy w misce i zalewamy solanką.Do całości dodajemy przyprawy:czosnek,liść laurowy,ziele angielskie.Odstawiamy na 3-4 dni.Po tym czasie szynkę wyjmujemy z solanki ,zakładamy siatkę do wędzenia.Mięso zawieszamy w wędzarni i wolno wędzimy .Do wędzarni podkładamy drzewo olszowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra22 24.01.2012 23:04
gdybym lubi?a mi?cho, z pewno?ci? bym to wszama?a w try miga.
Aleksandra22 24.01.2012 23:04
gdybym lubi?a mi?cho, z pewno?ci? bym to wszama?a w try miga.
Aleksandra22 24.01.2012 23:04
gdybym lubi?a mi?cho, z pewno?ci? bym to wszama?a w try miga.
pigila 16.10.2011 07:03
super
Olaa 06.10.2011 09:01
pyszna
smakoszek 21.08.2011 09:34
przepyszna,też tak robię:):)
pigila 20.08.2011 10:38
pycha
Krystyna32 13.08.2011 06:16
prawdziwa pycha
bursztynek 10.08.2011 22:57
ja tylko moczę, nie szprycuję, ale za to czasem w solance leży przez tydzień :)
gosia561 29.07.2011 09:02
ciekawe jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat