Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szynka w pomarańczach

5.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa
2 kg
ziele angielskie
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
1/2 szklanki
pomarańcza
1 sztuka
Goździki całe Prymat
- wedlug uznania
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
woda
3 (przegotowana)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w pomarańczach

W garnku wymieszać wodę z solą peklową ,dodać pokruszone liście laurowe,pieprz ,ziele angielskie,zanurzyć w tym mięso i zostawić tak przykryte w chłodnym miejscu na 4 dni co jakiś czas mięso obracać ,przed pieczeniem za pomocą strzykawki wstrzyknąć w mięso zalewę w której moczyło się mięso,następnie mięso osuszyć polać olejem ,ułożyć w formie i piec w temp.190st ,aż mięso zmięknie od czasu do czasu polewając sosem z pod pieczenia(gdyby sosu było za mało podlać odrobiną wody).
Dokładnie wyszorowaną i sparzoną pomarańczę pokroić w cieniutkie plasterki i dokładnie obłożyć nimi mięso ,mocując je goździkami ,wstawić tak przygotowane mięso do gorącego piekarnika i zostawić tam do 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 13.05.2013 19:34
super szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak