Szynka w pomarańczach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    2 kg
  • ziele angielskie

    1 łyżeczka
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • olej

    1/2 szklanki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • Goździki całe Prymat

    - wedlug uznania
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • woda

    3 (przegotowana)
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku wymieszać wodę z solą peklową ,dodać pokruszone liście laurowe,pieprz ,ziele angielskie,zanurzyć w tym mięso i zostawić tak przykryte w chłodnym miejscu na 4 dni co jakiś czas mięso obracać ,przed pieczeniem za pomocą strzykawki wstrzyknąć w mięso zalewę w której moczyło się mięso,następnie mięso osuszyć polać olejem ,ułożyć w formie i piec w temp.190st ,aż mięso zmięknie od czasu do czasu polewając sosem z pod pieczenia(gdyby sosu było za mało podlać odrobiną wody).
Dokładnie wyszorowaną i sparzoną pomarańczę pokroić w cieniutkie plasterki i dokładnie obłożyć nimi mięso ,mocując je goździkami ,wstawić tak przygotowane mięso do gorącego piekarnika i zostawić tam do 5 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Juleczka20 13.05.2013 19:34
super szyneczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat