Przepis i sposób przygotowania na: Szynka swojska Bożeny
Marynata:
Ziele angielskie, owoce jałowca oraz liście laurowe rozgnieść w moździerzu.
Włożyć do miski, dodać majeranek, estragon, sól, cukier, rozgniecione ząbki czosnku oraz olej. Dokładnie wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć umytą, osuszoną szynkę i dokładnie natrzeć obracając mięso.
Po dokładnym natarciu mięso pozostawić w misce, przykryć ściereczką i włożyć na 3 dni do lodówki, co dzień obracając mięso.
Wędzenie:
Przygotować wędzarnię.
Po 3 dniach mięso wyjąć z marynaty, obwiązać i wędzić.
Wędzić według uznania, jaki mamy ogień w zależności od ilości dymu, ważne aby ogień polewać wodą od czasu do czasu lub włożyć mokre drewno aby wytwarzać dużo dymu. Moje szynki były wędzone około 7 godzin.
Gotowanie:
Mięso wyjmujemy z marynaty. Zagotowujemy wodę, do wody dodajemy pozostałości marynaty i gdy woda się gotuje wrzucamy zamarynowane mięso i gotujemy na małym ogniu (mięso ma tylko "pykać" nie gotować się) około 50 minut pod przykryciem.