Szynka pieczona z solanki

Szynka pieczona z solanki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • woda

    2 l
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól peklowa

    4 łyżki

Mięso

  • szynka wieprzowa

    1 - 1,5 kg
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • przyprawa do mięs

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka pieczona z solanki foto
Wieprzowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie związujemy ciasno .
Krok 2 - Szynka pieczona z solanki foto
Do garnka wlewamy wodę a następnie dodajemy sól peklową oraz ziele angielskie , liście laurowe oraz obrany czosnek. Wkładamy szynkę i odstawiamy do lodówki na 3 do 5 dni. Codziennie obracamy mięso.
Krok 3 - Szynka pieczona z solanki foto
Po wyznaczonym czasie mięso nacieramy przyprawami. Pozostawiamy jeszcze przez 2-3 godziny w lodówce.
Krok 4 - Szynka pieczona z solanki foto
Mięso wkładamy do rękawa foliowego. Wlewamy do środka ok. 1,5 szklanki wody , dodajemy czosnek z marynaty oraz kostkę rosołową. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem rozcinamy rękaw jeśli chcemy aby wierzch się ładnie zarumienił.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

22.04.2017 08:16
smaczna szyneczka

w mojej kuchni

19.04.2017 16:48
same pyszności

jagoda5913

18.04.2017 20:57
pyszna domowa

Olga_SK

18.04.2017 20:52
Domowe wędliny są najpyszniejsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat