Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona - paprykowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1 kg
olej rzepakowy 1/3 szklanki

marynata

Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona - paprykowa

Kroki postępowania

1
Słodką paprykę, pieprz ziołowy, biały pieprz i imbir wymieszać razem.
Czosnek drobno posiekać, posypać solą i rozetrzeć nożem
Krok 1 - Szynka pieczona - paprykowa foto
2
Umytą szynkę wrzucic na 4-5 minut do garnka z wrzącą wodą.
Krok 2 - Szynka pieczona - paprykowa foto
3
Następnie wyjąć szynkę z wody, osuszyć i natrzeć czosnkiem oraz wymieszanymi przyprawami. Polać odrobiną oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpodnym
Krok 3 - Szynka pieczona - paprykowa foto
4
Piekarnik nagrzać do 220 stopni ( z termoobiegiem) i piec mięso przz 10 minut, następnie przykryć folią aluminiową, temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec 2 godziny.
Krok 4 - Szynka pieczona - paprykowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 11.04.2014 08:25
świetna szyneczka
smakoszek 10.04.2014 19:37
pyszny kawał mięska
DorotaZ 10.04.2014 17:01
Rewelacyjna do obiadu i na kanapki:)
Bernadeta1 10.04.2014 15:37
bardzo smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak