Szynka pieczona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    2 kilo
  • majeranek

    2 łyżki
  • pieprz świeży

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    10 ząbków
  • nici bawełane

  • folia aluminiowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Szynke dobrze myjemy, a potem dobrze osuszamy, nastepnie formujemy z niej kulke i obwiazujemy scisle nitka albo wkladamy w gotowa siatkę.

Czosnek drobno siekamy, miażdżymy i mieszamy z sola, dodajemy majeranek i pieprz, wszystko dobrze mieszamy i wklepujemy w szynke. Szynkę wkladamy na folie, szczelnie zamykamy i dajemydo lodowki na noc.

Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik elektryczny do 240 stopni, kładziemy na spod piekarnika jakąś mala foremkę na ewentualnie spadający z szynki tłuszcz. Gdy piekarnik jest rozgrzany szynkę odwijamy z folii i kładziemy na ruszt/kratke, bez żadnych naczyn i foli, pieczemy 10 minut, potem obracamy ja i znów 10 minut pieczemy w 240 stopniach, potem zmniejszamy temperature do 150 stopni i pieczemy 3 - 4 godziny, zalezy od ksztaltu szynki. Mozna odkroic w trakcie pieczenie i bedziemy wiedziec czy jest wystarczajaca miekka.

smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 12.03.2015 11:21
uwielbiam domowe wędliny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat