szybkowar-galareta z golonki i nóżek...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    70 dag
  • nóżki wieprzowe

    5 sztuk
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • woda

    3 litry
  • Dodatki:

    - w opisie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara , wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar

po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyć po godzinie, mieso jeszcze skruszeje w tym czasie a szybkowar sam spuści ciśnienie

wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek

DODATKI: wsypać pieprz świeżo mielony do smaku do salaterki lub miseczek, wlać wywar, ocet 10% i można przyprawę w płynie kucharka do smaku

schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc

wywar jest klarowny, mięso miękkie i jest smaczna galareta na kolację i na przystawkę..............SMACZNEGO!!!

w mojej kuchni
WYWAR CO ZOSTAŁ WYKORZYSTAŁAM DO ZUPY FASOLOWEJ

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 10.01.2015 17:32
dobra do wódeczki
Michał2 10.01.2015 16:26
smaczne jedzenie:)
agnieszka214 10.01.2015 15:51
tez takie robie szybkowar mam super sprawa
adelajda 10.01.2015 12:44
dobra musi być
Wacław 10.01.2015 10:44
lubię taką z dodatkiem odrobiny octu :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat