Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    200 gram
  • cukier

    3/4 szkl
  • jajko

    5 szt
  • margaryna

    130 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śliwki węgierki

    600 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy jajecznej, wymieszaj. W rondlu rozpuść margarynę, zimny tłuszcz wlej do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy ( 25 x 35 cm.) Poukładaj wypestkowane połówki śliwek, skórkami do dołu.
Piec 40 minut w temperaturze 180*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 01.10.2015 12:07
fajne cicho
gacopierz23 03.11.2014 10:23
szybko i smacznie, a u mnie znika w mig
romanrafal 01.11.2014 06:16
pyszne ciasto
adelajda 28.10.2014 13:53
Szybkie ale jakie smaczne :)
Margo1 20.10.2014 20:48
Takie lubię bardzo
gusia1000 12.10.2014 10:38
Dobre ciasto sezonowe.
Beata23 21.09.2014 12:10
lubię takie ciasta
Kejti 18.09.2014 23:50
Zawsze dobrze smakuje do kawki :-)
gusia1000 18.09.2014 20:36
Smaczne ciasto.
caralajna 17.09.2014 06:49
uwielbiam ciasta ze śliwkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat