Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z rabarbarem
Miękkie masło włożyć do miski, dodać jajka, cukier i wanilię. Wymieszać łyżką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką.
Wstawić ciasto do lodówki na czas przygotowania rabarbaru.
Rabarbar obrać i pokroić, dodać cukier, cynamon, bułkę i suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać.
2/3 ciasta włożyć do tortownicy ( 22cm) i wylepić dno i boki na wysokość 4 cm. Ciasto jest bardzo miękkie, żeby się nie lepiło, lekko oprószyć mąką.
Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie, urywać kawałki pozostałego ciasta i przykryć rabarbar.
Wstawić do piekarnika na dolną półkę i piec 40 - 45 minut w temp. 190 stopni. Zimne ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Nadzienie musi całkiem zastygnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.