Szybkie ciasto ucierane na jogurcie greckim

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    200 gramów
  • jogurt grecki

    400 mililitrów
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • owoce

    dowolne
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ucieram z połową podanej ilości cukru na puszystą masę. Ucierając dodaję po kawałku miękkie masło oraz po łyżce jogurtu greckiego.

Białka ubijam na sztywno z pozostałą częścią cukru.

Do masy żółtkowej dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszam mikserem na wolnych obrotach, a następnie dodaję pianę z białek i już łyżką wyrabiam ciasto.

Ciasto przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Układam dowolne owoce, które lekko wbijam w ciasto. Piekę 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Upieczone posypuję glukozą w proszku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat