Szybkie ciasto owocowe

Szybkie ciasto owocowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana 18%

    250 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta

Dodatkowo:

  • rabarbar

    200 gramów
  • truskawki świeże

    100 gramów
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szybkie ciasto owocowe

Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy oraz żółtka. Następnie po jednej łyżce dodajemy śmietanę. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy o rozmiarach 30x20cm, a następnie układamy owoce.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Bożena6 19.06.2014 16:44
Lubię takie szybkie ciasta.
wwwiolka 17.06.2014 22:44
Bardzo lubię takie słodkości.
Sylwia26 17.06.2014 17:24
ale pyszności
Lidzia 17.06.2014 16:02
Smaczniutkie.
jasiek 17.06.2014 15:46
niezłe ciacho
Marta1986 17.06.2014 13:47
pyszne ciasto
krystyna330 17.06.2014 13:23
Co za pyszności
Adam/ZUB3R 17.06.2014 13:20
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat