Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier kryształ
1 szklanka -
mąka pszenna
2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
3 sztuki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
śmietana 18%
250 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Dodatkowo:
-
rabarbar
200 gramów -
truskawki świeże
100 gramów -
cukier puder
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Szybkie ciasto owocowe
Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy oraz żółtka. Następnie po jednej łyżce dodajemy śmietanę. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy o rozmiarach 30x20cm, a następnie układamy owoce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)
Rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami.
Komentarze (8)