Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto na niedzielę
Takie szybkie ciasto na niedzielę do kawy posmakuje każdemu. Możecie zmieniać dodatki i kombinować z innymi owocami i smakami dżemu. Ciasto wyjdzie każdemu!
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
Przepis na blaszkę o wymiarach 30x30 cm
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i zagniatamy na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 równe części.
2. Do jednej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao, ponownie zagniatamy i wkładamy wszystkie trzy części ciasta na 30 minut do zamrażalnika.
3. Blachę do pieczenia o wymiarach 30x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach trzemy jasne ciasto i rozprowadzamy po blaszce. Na ciasto wykładamy warstwę dżemu oraz pokrojone w niewielkie cząstki jabłko. Następnie ciasto ciemne trzemy na tarce o dużych oczkach na jabłko i dżem.
4. Ubijamy na sztywno pianę z 5 białek wraz z dodatkiem cukru. Gotową pianę wykładamy na ciasto ciemne i znowu dajemy ciasto jasne, które trzemy jak poprzednie.
5. Tak przygotowane ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.