Szybki piernik ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    40 g
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    0,5 szklanki
  • śliwki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misie miksera mieszamy mokre składniki – mleko, olej i jajka. W drugiej misce łączymy ze sobą suche produkty – mąka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Ciągle miksując dodajemy po łyżce mąkę z resztą składników, aż do wyczerpania. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Wylewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Możemy dodać śliwki z kompotu. Układamy je na cieście, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180*C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 29.09.2015 15:02
musi być pyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat