Przepis i sposób przygotowania na: Szybki chlebek
Przesiewamy mąkę do miski, w mące robimy dołek wlewamy wodę i kruszymy drożdże do wody. Wsypujemy sól i cukier, dodajemy olej i dodatki do chlebka, np. zioła, cebulka podsmażona, czosnek, słonecznik, śliwka suszona.....
Od razu wyrabiamy łapkami ciasto w misce, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być elastyczne nie klejące.
Formujemy chlebek łapkami, kładziemy na blaszce lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Można naciąć nożem paseczki :) posypać makiem, sezamem.....
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
Pozostawiamy chlebek najlepiej w ciepłym miejscu na 30 minut coby troszkę podrósł. Następnie pieczemy około 30-40 minut. Ja po jakichś 20 minutach wyłączam górną grzałkę coby się zbytnio nie zrumienił ;)
Po upieczeniu chlebek można wyjąć z piekarnika od razu i najlepiej pozostawić do odparowania.
Smacznego !