Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybki biszkopt czekoladowo-jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
dżem jabłkowy 1-2 słoiki
masło 250 gram
kakao 4 łyżki
cukier puder 2 łyżki
poncz 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szybki biszkopt czekoladowo-jabłkowy

Oddzieliłam starannie żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem,a białka ubiłam ze szczyptą soli. Dodałam mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.Wymieszałam .Tak przygotowaną lejącą się masę wylałam na blachę wyłożoną i posmarowaną pergaminem.Piekłam ok 30 minut w 180 s.c do momentu zrumienienia się wierzchu. Gdy biszkopt ostygł,przełożyłam go na deskę do ciast i przekroiłam na połowę. Jedną połowę lekko skropiłam herbatą ( aby ciasto było wilgotne),posmarowałam solidnie kupnym dżemem jabłkowym i przykryłam drugą częścią biszkoptu.Wierzch posmarowałam polewą czekoladową. Polewa: masło o domowej temperaturze utarłam z cukrem pudrem i dodałam kakao. Wymieszałam. Jeśli chodzi o fale na czekoladzie- zrobiłam je widelcem :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 15.01.2013 13:55
ekstra
Zdzisław 17.09.2012 20:45
lubie ciemne ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak