szybki aromatyczny bigos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    30-40 dkg
  • kiełbasa cienka

    30 dkg
  • słonina

    10 dkg
  • mięso wołowe gotowane

    20 dkg
  • Majeranek suszony Prymat

    1-2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • cebula biała

    2-3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • łka muszkatałowa

    szczypta
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2-1 łyżeczka
  • przyprawa uniwersalna

    1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 sztuk
  • kapusta kiszona

    1 z marchewką
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - szybki aromatyczny bigos foto
Kapustę odcisnąć z kwasu, pokroić na krótsze kawałki i obgotować w małej ilości wody do miękkości. Odciśniętego kwasu nie wylewać - może się przydać, aby dolać do bigosu, jeśli okaże się,że jest zbyt łagodny.
Krok 2 - szybki aromatyczny bigos foto
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić. Skwarki wybrać i przełożyć do obgotowanej kapusty.
Krok 3 - szybki aromatyczny bigos foto
Teraz na tłuszczu ze słoniny zrumienić cebulę pokrojoną w plastry i całość przełożyć do kapusty.
Krok 4 - szybki aromatyczny bigos foto
Przesmażyć boczek wędzony pokrojony w plastry a następnie w słupki i też dodać do kapusty.
Krok 5 - szybki aromatyczny bigos foto
Przesmażyć kawałki wołowiny oraz kiełbasę w tłuszczu który puści kiełbasa - dodać do kapusty.
Krok 6 - szybki aromatyczny bigos foto
Całość wymieszać, pogotować około 10 minut i dodać przyprawy :liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,jarzynkę.
Krok 7 - szybki aromatyczny bigos foto
Dodać majeranek i całość dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 8 - szybki aromatyczny bigos foto
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić na wolnym ogniu.
Krok 9 - szybki aromatyczny bigos foto
W tym czasie zrumienić mąkę na patelni ( bez tłuszczu ), dolać powoli ciągle mieszając rzadszej części bigosu, a po dokładnym rozprowadzeniu zasmażki całość przelać do bigosu i wymieszać.
Krok 10 - szybki aromatyczny bigos foto
Na koniec bigos posypać szczyptą gałki muszkatałowej, a po wymieszaniu z całością - bigos gotowy.
Krok 11 - szybki aromatyczny bigos foto
Podawać gorący z chlebem, ja podałam z tostowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 02.06.2013 22:00
Pyszny bigos
Ewelina38 19.04.2013 17:12
bigos to ja mogę jeść i jeść, uwielbiam go :)
Joanna23 25.03.2013 14:47
lubię taki
mysza75 21.03.2013 11:07
Uwielbiam taki bigosik :-)
RenataZ-et 24.02.2013 21:06
Bardzo lubię bigos :)
Aannkaa82 19.02.2013 20:16
Wygląda przepysznie. Uwielbiam bigos.
gacopierz23 12.01.2013 21:34
dobry
IwonaDD 09.01.2013 16:25
wygląda przepysznie
ONY_za_kare 09.01.2013 09:43
pychotka!
Magda24 08.01.2013 18:52
lubię taki bigos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat