Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybka "tarta" porowo-pieczarkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
pieczarki 1/2 kg
pory 4 szt
śmietana 18 proc 400 dkg
majonez 5-6 łyżek
chilli płatki do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
masło 1/2 kostki
ser gouda 25 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: szybka "tarta" porowo-pieczarkowa

idealne danie na kolację, obiad, ale chyba najlepiej sprawdza się na imprezach
przygotowanie jest szybkie i proste, no może oprócz krojenia, krojenia, krojenia...ale od czego mamy roboty :)
pieczarki pokrój w talarki i duś na masełku ( muszą być odparowane i lekko przysmażone)
pod koniec dopraw solą i pieprzem
na osobnej patelni uduś na masełku posiekanego pora
wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia
rozłóż ciasta francuskie
przygotuj sos:
śmietanę wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem i płatkami chilli, dodaj część sera
wyłóż warstwę pieczarek na ciasto
przesyp startym serem
potem wyłóż pory
podpiecz jakieś 15 min
nałóż sos i piecz aż będzie całkiem złoty
tarta powinna poleżeć chwilę, żeby zastygnąć, można też podawać na zimno, jest pyszna :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

InDaMiętekKitchen 04.01.2013 08:30
ja czasem dodaję podsmażony boczek pokrojony w kostkę, ale kurczak to też dobry pomysł :)
aniaz 04.01.2013 03:17
dodalam jeszcze gotowanego kurczaka pociachanego na drobno - pycha!
Lemon 03.01.2013 14:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak