Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybka pizza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,75 szklanki
olej roślinny 2 łyżki
cukier kryształ 0,5 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczka
drożdże 2 dag
woda 0,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: szybka pizza

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Mąkę przesiać, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste (to ciasto nie wymaga już wyrastania). Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować, robiąc grubszy brzeg, posmarować ketchupem albo koncentratem pomidorowym i dokładać dodatki według uznania (tym co mamy w lodówce). Trzeba tylko pamiętać aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników. Piec ok. 15-20 minut temp. 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.01.2012 18:12
smaczna
ronald88 20.11.2011 08:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak