szybka pizza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,75 szklanki
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    0,5 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • drożdże

    2 dag
  • woda

    0,5 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Mąkę przesiać, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste (to ciasto nie wymaga już wyrastania). Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować, robiąc grubszy brzeg, posmarować ketchupem albo koncentratem pomidorowym i dokładać dodatki według uznania (tym co mamy w lodówce). Trzeba tylko pamiętać aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników. Piec ok. 15-20 minut temp. 220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 23.01.2012 18:12
smaczna
ronald88 20.11.2011 08:57
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat