Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie matiasy

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

matiasy w marynacie 2 szt
jabłko 1 szt
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
śmietana 18 proc 50 ml
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
cukier
truskawki świeże 2 szt
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie matiasy

Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.

Matiasy wyjąć z zalewy, osuszyć i zwinąć w ruloniki.
Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe.
Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku.
Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz33 20.03.2021 19:10
Bardzo efektowne Matiasy :-)
AnielskaSlodycz 03.02.2014 17:30
wygląda smacznie
mariel78 13.10.2013 19:30
fajnie wyglądają
gosia1988 13.10.2013 19:00
rewelacyjnie wyglądają
Joannasz3190 13.10.2013 18:45
Widać, że pyszne :)
Smaczna_B 13.10.2013 18:39
ARTYSTYCZNE WYKONANIE , DODAJĘ PUNKT

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak