SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki

  • łopatka wieprzowa

    400 gram
  • mięso wołowe

    200 gram
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • bułka namoczona w mleku

    1 szt
  • musztarda

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

    2 łyżki

Sos

  • pieczarki

    250 gram
  • por

    100 gram
  • bulion warzywny

    600 ml
  • śmietana 18 proc

    125 ml
  • mąka pszenna

    1,5 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
Mięso z łopatki,wołowinę i cebulę pokroić na kawałki.Wszystko razem zmielić w maszynce do mięsa razem z namoczoną bułką.Do zmielonej masy dodać musztardę,jajko,sól i pieprz,wszystko razem wyrobić za pomocą ręki.Uformować małe okrągłe klopsiki.Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki na rumiano ze wszystkich stron przez 10 minut.
Krok 2 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Dodać do podsmażonych klopsików i smażyć razem aż sok z pieczarek prawie całkowicie odparuje.
Krok 3 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
Teraz dodać pokrojonego w plastry pora i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć aż por stanie się szklisty.
Krok 4 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
Zalać klopsiki z porem i pieczarkami gorącym bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 5 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
Śmietanę wymieszać z mąką tak aby nie było grudek,dodać do klopsików.Sos doprawić tymiankiem i ewentualnie solą do smaku.Gotować całość na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut aż sos zgęstnieje.
Grazyna0211
Klopsiki świetnie smakują z makaronem ale można je też podać z ziemniakami lub pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 11.03.2016 10:57
wyglądają przepysznie
Kuchenka 19.04.2014 13:59
bardzo ciekawe danie
Kejti 13.04.2014 14:39
Fajny obiadek ,chętnie skosztuję :-)
adelajda 11.04.2014 20:00
dobry i szybki obiadek :)
kasienka23 11.04.2014 19:51
smaczne danie!
IZABELA29 11.04.2014 19:25
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat