Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wołowe z udźca
1,2 kg -
słonina
10 dag -
seler korzeniowy
10 dag -
gęsta śmietana
2 łyżki -
oliwa
2 łyżki -
smalec
1 łyżka -
masło
1 łyżka -
cukier
- - -
marchewka
2 sztuki -
pieczarki
40 dag -
cebula
2 sztuki -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
wino czerwone wytrawne
1/2 szklanki -
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
- - -
Papryka ostra mielona Prymat
- -
Przepis i sposób przygotowania Sztufada
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.
Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.
Komentarze (7)