Sztufada

Sztufada

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe z udźca

    1,2 kg
  • słonina

    10 dag
  • seler korzeniowy

    10 dag
  • gęsta śmietana

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • smalec

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    - -
  • marchewka

    2 sztuki
  • pieczarki

    40 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

    - -
  • Papryka ostra mielona Prymat

    - -
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sztufada

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

iza15 18.05.2011 23:48
ciekawy przepis
Tika4444 11.04.2011 08:28
warto wypróbowac
Tika4444 11.04.2011 08:28
fajny przepis z wołowinki
szajba2 17.02.2011 15:42
całkiem ciekawe
Magdalena80 01.02.2011 23:37
bardzo smaczna ta pieczeń
Babciagramolka 04.01.2011 10:31
Jak ja dawno nie robiłam pieczeni wołowej- trzeba zrobić
Barbara55 18.10.2010 15:32
sztufada lepsza niż szuflada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat