Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szpinak świeży
1 kg -
ser feta
1 kostka -
czosnek
3 ząbki -
drożdże
1/4 kostki -
woda letnia
1/2 szklanki -
oliwa
2 łyżki -
mąka pszenna
3 szkkilan -
sól
-
cukier
-
masło
Przepis i sposób przygotowania Szpinakowe słońce
Kroki postępowania
wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie
jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na
20 min.
W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić
solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki.
Farsz układamy jak na zdjęciu z pierwszego etapu.
jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod kątem tak aby było
widać farsz.
Tak przygotowane bułeczki mogą być albo daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs.
Smacznego:)
Komentarze (10)