Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe kopytka.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
ziemniaki 12 sztuk
jajko 3 sztuki
mąka pszenna
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
czosnek 2 ząbki
masło
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe kopytka.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i nastawić je na gotowanie dodając do wody trochę soli. W trakcie, gdy ziemniaki się gotują zająć się szpinakiem. Mrożony szpinak podsmażyć na patelni z dodatkiem masła (wystarczy około 1 łyżki masła). Podczas podsmażania szpinaku dodać do niego posiekane 2 ząbki czosnku, 2 jajka i 3 łyżki mąki pszennej. Wszystkie dodane do szpinaku składniki dobrze w nim wymieszać. Podsmażany szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem, a także dodać do niego kminek i granulowany czosnek. Gotowy szpinak odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Krok 1 - Szpinakowe kopytka. foto
2
Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie utłuc je za pomocą tłuczka z dodatkiem 2 łyżeczek masła. Przełożyć ugotowane i utłuczone z masłem ziemniaki do dużej miski. Do ziemniaków dodać doprawiony i już nieco przestudzony szpinak z patelni.
Krok 2 - Szpinakowe kopytka. foto
3
Wymieszać szpinak z ziemniakami, a następnie do szpinakowo - ziemniaczanej masy dodać 1 jajko, 6 łyżek mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać szpinakowo - ziemniaczaną masę z dodanymi składniki, by powstało ciasto na kopytka o jednolitej konsystencji.W trakcie mieszania dodać do masy jeszcze trochę granulowanego czosnku i szczyptę pieprzu.
Krok 3 - Szpinakowe kopytka. foto
4
Z gotowej, wymieszanej masy formować wałeczki, które następnie ciąć na kawałki produkując tym samym kopytka. Wałeczki formować i kroić je na kopytka na powierzchni podsypanej pszenną mąką.
Krok 4 - Szpinakowe kopytka. foto
5
W garnku nastawić wodę na gotowanie z dodatkiem soli. Przekładać uformowane surowe jeszcze kopytka do gotującej się wody i wyławiać kopytka, gdy wypłyną na powierzchnię wody, co będzie oznaczało, że są już ugotowane, gotowe do jedzenia.
Krok 5 - Szpinakowe kopytka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 16.10.2014 08:16
Fajny pomysł :-)
irenka 12.10.2014 15:49
kopytka wyglądają przepysznie
BernadettaP 12.10.2014 15:34
Idealny sposób na przemycenie szpinaku do diety osób, które za nim nie przepadają.
Mniam 12.10.2014 13:21
Piękny kolorek mają kopytka.
marcia7 12.10.2014 13:18
mają piękny, soczysty kolor
IwonaDD 12.10.2014 13:12
piękny kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak