Szpinakowe kopytka z sosem "4 sery"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

kopytka

  • ziemniaki

    500 g
  • szpinak świeży lub mrożony

    150 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól

    do smaku

sos cztery sery

  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    50 g
  • parmezan

    50 g
  • ser kozi

    50 g
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • ser mozarella

    50 g
  • bulion warzywny

    75 ml
  • śmietana 30%

    75ml
  • pieprz

  • sól do smaku

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • papryka do dekoacji

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak, płuczemy i rozdrabniamy np w blenderze razem z jajkiem. Dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy obie mąki i sól i zagniatamy. Masa powinna by raczej zwarta aby dało się formowac wałek i wycinac kopytka. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.

Sery rozdrabniamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino. Chwilę gotujemy i dodajemy bulion. Gdy sos trochę odparuje dodajemy powoli śmietanę, gorgonzolę i ser kozi. Cały czas mieszając dodajemy pozostałe sery. Sos będzie gotowy gdy stanie się gładki i jednolity. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
NA talerzach wylewamy trochę sosu, układamy kopytka i dekorujemy natką pietruszki i kawałakami papryki czerwonej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 06.02.2015 20:29
Smakowicie wyglądają:)
Monika-twin 06.02.2015 15:05
SUPER KOPYTKA.
Anna169Hosz 06.02.2015 11:23
Pięknie się prezentują.
erym 06.02.2015 11:04
ja po prostu chce sprobowac!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat