Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g
  • jajko

    1
  • sól

    szczypta
  • Farsz:

  • szpinak

    450 g
  • cebula

    1
  • czosnek

    2
  • kukurydza

    2 łyżki
  • surimi

    100 g
  • sól

  • pieprz

  • mleko

    200 ml
  • jajko

    1
  • oliwa

  • oregano

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i włożyć do foremki na tartę. Lekko powbijać widelcem. Piec w 180 st. C z obciążeniem ok. 7 min. Odstawić.
Krok 2 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto
Szpinak rozmrozić na patelni.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, doda szpinak i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać kukurydzę.
Mleko wymieszać jajkiem i pod koniec smażenia wlać do szpinaku. Delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto
Farsz przelać do ciasta. Paluszki surimi przeciąć wzdłuż i ułożyć na tartę.
Krok 4 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto
Piec w 180 st. C ok. 20-25 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 20.04.2014 11:42
cudna sprawa
EmciaPichci 08.04.2014 07:44
mmm jak pysznie :)
Pyszota 14.02.2014 10:45
kris04 -> forma ma 27 cm i 200 g mąki w zupełności wystarczy, ciasto nie jest ani zbyt cienkie, ani za grube. Piec z obciążeniem to znaczy piec z np. fasolą na folii aluminiowej, aby ciasto nie zmieniło swojego kształtu.
kris04 11.02.2014 22:17
Przepis nie zawiera informacji do jakiej wielkości (średnicy) formy jest przewidziana ta ilość mąki. Na moje oko 200 g mąki to bardzo mała tarta a na zdjęciu wygląda na 27-34 cm średnicy. Z 200 g mąki wyjdzie strasznie cieniutki placuszek do tej tarty."Piec z obciążeniem" -należy chyba wyjaśnić co to znaczy....
marcia7 21.11.2013 16:17
pyszny ten farsz
caralajna 01.05.2013 06:55
ładnie wygląda
kate.500 29.04.2013 21:57
pysznie wyglada
Mati1 29.04.2013 19:46
Bardzo ładnie wygląda i jest też bardzo wysmienity. Kto tak sądzi poprosze o "+"
jozefinach 26.04.2013 22:50
Lubię szpinak.
wyattearp 26.04.2013 07:27
pięknie wygląda a szczególnie ta zieleń szpinaku do koralu paluszków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat