szpinak z marchewką

szpinak z marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    150 gram
  • marchewka

    3 szt.
  • jogurt naturalny

    2/3 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • sól

    do smaku
  • cukier

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak przebrać, dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i osączyć na sicie. Oderwać od listków grubsze nerwy. Listki włożyć do salaterki.
Obraną, umytą marchewkę pokroić w cienkie plasterki albo słupki i dodać do szpinaku.
Przygotować sos: Jogurt roztrzepać w miseczce z sokiem z cytryny, olejem i szczyptą cukru. Dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. polać sosem szpinak i marchewkę, dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

09.01.2012 07:45
uwielbiam szpinak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat