Szpinak w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    1,2 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • Ciasto:

  • mąka

    1 szkl
  • drożdże

    1,5 dag
  • jajko

    1 szt
  • kremówka

    250 ml
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • DODATKOWO:

  • mąka

    wg uznania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szpinak oczyść i blanszuj 2 min we wrzątku. Osącz, przelej zimną wodą, odciśnij. Czosnek rozgnieć, podsmaż na oliwie, dodaj do szpinaku, posól, wymieszaj. Uformuj 12 kulek.
2. Drożdże wymieszaj z lekko podgrzaną śmietaną, dodaj jajko, sól, pieprz, mąkę i parmezan. Odstaw na 5 min. W garnku rozgrzej olej. Kulki szpinaku obtocz w mace, następnie w cieście, kładź na gorący tłuszcz, smaż na rumiano. Osącz na bibule. Podawaj ułożone na sałatce z pomidorów i dymki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 31.07.2013 08:23
świetny pomysł
Katarzyna59 01.07.2013 08:00
fajny przepis
miki47 20.03.2013 10:41
ciekawy przepis
Krystyna32 21.08.2011 10:04
super
1j1o1l1a1 20.08.2011 20:03
ciekawy przepis
artur7 20.08.2011 17:20
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat