Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak na ciepło z kukurydzą i jajkiem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożony szpinak 2 opakowania
kukurydza konserwowa 1 puszka
słonecznik łuskany 6 łyżek
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak na ciepło z kukurydzą i jajkiem.

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Zamrożony szpinak wkładamy na patelnię, dodajemy odrobinę wody i czekamy aż się rozmrozi. Po rozmrożeniu szpinak podsmażamy do czasu, gdy wyparuje cała woda, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarł do dna. Następnie solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy odsączoną kukurydzę i posiekane jajka. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i łączymy ze szpinakiem. Sałatkę podajemy na ciepło zaraz po przyrządzeniu.

W oryginale do szpinaku dodajemy jeszcze posiekaną szynkę oraz łyżkę śmietany lub jogurtu. Mnie zdecydowanie najbardziej smakuje w takiej wersji.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.07.2013 22:17
lubię szpinak w każdej postaci i przepis wypróbuję
Pozioma33 31.05.2013 20:23
Przyznam że gdy pierwszy raz go zrobiłam miałam sceptyczne nastawienie ..ale kiedy spróbowałam ....zagościł u nas na stałe :-)
jozefinach 31.05.2013 12:32
Nigdy nie łączyłam szpinaku z kukurydzą, ciekawa jestem jak to smakuje.
meg1984 31.05.2013 08:28
ciekawy pomysł
Konczi 31.05.2013 07:28
wow tak jeszcze nie próbowałam ... myślę ze to świetna alternatywa dla tradycyjnego szpinaku do obiadku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak