Szparagi zapiekane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1/2 pęczka
  • mozarella

    1 kulka
  • pomidor

    1 szt
  • bazylia świeża

  • mleko

    1/2 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • makaron rurki

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi zapiekane foto
Makaron na canneloni lub paccheri ugotować al dente.
Przelać zimną wodą żeby się nie sklejał
Krok 2 - Szparagi zapiekane foto
Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju i szczyptą cukru.
Mozarellę i pomidory pokroić jak do capreze
Krok 3 - Szparagi zapiekane foto
W garnku roztopić masło, dodać do niego mąkę i chwilkę razem przesmażyć.
Następnie energicznie mieszając wlewać mleko.
Trzeba uważać żeby nie powstały grudki.
Sos chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Krok 4 - Szparagi zapiekane foto
W naczyniu do zapiekania na dno wylewamy trochę sosu beszamelowego.
Szparagi wkładamy w makaron, tyle sztuk ile wejdzie, uważając żeby nie rozerwać makaronu.
Układamy na sosie
Krok 5 - Szparagi zapiekane foto
Na szparagi układamy mozarellę i pomidory.
Krok 6 - Szparagi zapiekane foto
Zapiekamy w temp 180 st C, około 10- 15 minut.

Po upieczeniu ułożyć listki świeżej mozarelli.
Podawać gorące np z bagietką
dwa pokoje z kuchnią
Przepis pochodzi z bloga Smaki i aromaty, w mojej wersji nie ma sera pleśniowego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 28.12.2014 20:40
wyglądają przepysznie
ppaulina 28.07.2014 17:35
Wyglądaja wyśmienicie
Katarzyna59 25.06.2014 21:21
bardzo smaczne
Kejti 31.05.2014 02:22
Super się prezentują :-)
BernadettaP 29.05.2014 19:17
Bardzo fajnie podane, choć muszę przyznać, że zielone szparagi wolę zapiekać w samej śmietanie, a nie sobie.
Lidzia 29.05.2014 15:06
Piękne i smaczne.
Megg 29.05.2014 12:52
pyszności!!! :-)
IwonaDD 29.05.2014 10:55
fajnie wygląda
Edith85 29.05.2014 10:52
ładnie podane
Sylwia26 29.05.2014 10:00
ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat