Szparagi z makaronem po tajsku

Szparagi z makaronem po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron Chow Mein

    250 gramów
  • sezam

    1 łyżka
  • czarny sezam

    1 łyżka
  • szparagi zielone

    6 sztuk
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • grzybki mun

    4 sztuki
  • karkówka wieprzowa

    300 gramów
  • olej arachidowy

    1 łyżka
  • marchew

    1 sztuk
  • sos sojowy ciemny

    3 łyżki
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • cukier palmowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Sezam prażymy.
Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki.
Szalotki kroimy w talarki.
Marchew kroimy w zapałkę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski.
Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi, szalotki i chwilę smażymy.
Wlewamy sos sojowy oraz ostrygowy. Składniki dokładnie łączymy, doprawiając cukrem palmowym.
Do całości wrzucamy makaron, łączymy z całością.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Posypujemy prażonym sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat