Szparagi w picie i smażone winogrona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chrupiące szparagi, pieczona pita, masło czosnkowe, a do tego gorące winogrona dla przełamania smaku. To propozycja, która przy lampce wina może zaspokoić niejedno kulinarne podniebienie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masełko:

  • śmietana 36%

    1 opakowanie
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1 szczypta
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • papryczka chilli

    1 sztuka

Szparagi i winogrona:

  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • winogrona

    2 garście
  • oliwa

    10 ml
  • cytryna

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz kolorowy

    1 szczypta
  • pita

    2 szt.
  • sos sojowy ciemny

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masełko

Krok 1 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto

Śmietanę ubijamy, odciskając gromadzącą się woda aż uzyska konsystencje masła.
Czosnek siekamy lub zgniatamy, łączymy z posiekanym koperkiem, posiekana papryczką. Mieszamy wszystko razem, solimy do smaku.

Pita

Krok 1 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto

Szparagi łamiemy oddzielając zdrewniałą część łodygi od reszty (szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wyciskamy polowe cytryny i mieszamy.
W międzyczasie lub wcześniej, jeżeli nie mamy możliwości wykonać tych czynności razem przygotowujemy chlebek pita - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po odcięciu końcówki chlebka, jeszcze gorący smarujemy wewnątrz masłem czosnkowym - wedle uznania, nawet niewielka ilość wpływa pozytywnie na smak.

Gdy patelnia z oliwa i cytryna jest już mocno nagrzana wrzucamy szparagi. Smażymy ciągle mieszając (lub podrzucając na patelni) przez 1-2 minuty i zdejmujemy.

Krok 2 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto

Wykorzystując tę samą patelnię, dolewamy sosu sojowego i wrzucamy winogrona.
Najlepiej różowe bezpestkowe. Smażymy na dużym ogniu, mieszając przez 2 minuty.

Krok 3 - Szparagi w picie i smażone winogrona foto

Szparagi kroimy na pół i wkładamy je do pity.

Winogrona odcedzamy z sosu i podajemy obok.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat