Szparagi w cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    200 g
  • szparagi zielone

    24 szt
  • oliwa

    3 lyzki
  • czosnek

    1 zabek
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/4 lyzeczki
  • jajko

    1 szt
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zdrewniałe końce szparagów odrywamy. Następnie szparagi zalewamy wrzącą wodą, tak aby główki szparagów były nad powierzchnia wody. Gotujemy 3 min. Następnie szparagi przekładamy do zimnej wody.
Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliwą.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe kieszonki smarujemy rozkłóconym jajkiem i oprószamy solą. Szparagi wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20-25 min. Upieczone szparagi odstawiamy do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 26.04.2017 19:38
pyszności ....:)
Bożena Matuszczyk 26.04.2017 09:29
Bardzo smacznie przyrządzone szparagi;)
Grazyna0211 03.02.2017 15:36
smaczne danie
jan_mag 03.02.2017 13:16
Fajnie wygląda
Krzysztof15 03.02.2017 12:13
bardzo smaczne
adelajda 03.02.2017 12:08
Też takie robię
RenataZ-et 03.02.2017 11:51
super przekąska
Wiesława1 03.02.2017 11:48
Pyszna propozycja
endzi 03.02.2017 11:19
wygladaja smacnie!
olkaaa 03.02.2017 10:33
już dawno nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat